Harald Bluetooth – Harald Blåtand

Det finns en tydlig historisk koppling för Båstad-Mölle loppet: Historiens första skidlopp ska ha anordnats på Kullaberg för sisådär 1 000 år sedan.  Harald Blåtand, var kung av Danmark från 964 och av Norge fram till 974. Som kung införde han kristendomen i Danmark. Harald Blåtand gifte sig 963 med Tove, som var änka efter det att Haralds avhållne bror Knut stupat året innan. Tove var vid tillfället gravid med Knut och födde sonen Sven (Tveskägg) som blev Haralds fosterson.  

Harald Blåtand var själv far till bl.a. en dotter Gunhild som blev gift med Pallig Tokesen i England. Hon mördades tillsammans med sin familj i massakern ”Danemordet” i England 1002.
Palnatoke, som enligt sagan var en joms viking och dansk hövding från Fyn, levde i slutet av 900-talet. Han är troligtvis identisk med den Toke, son tillPalmairslau från Fyn, som 953 grundade viking fästet Jomsborg i norra Polen.

Några mindre berättelser om Palnetoke finns nedtecknade i slutet av 1100-talethos historieskrivaren Saxo Grammaticus. I en av dessa berättas att Palnetoke engång av kung Harald tvingades att skjuta en pil i ett äpple som placerats påPalnetokes sons huvud. Berättelsen är en vandrings saga men är intressant, inteminst då den är världens äldsta nedtecknade version av den senare så populäraWilhelm Tell-legenden.

Även av ovan nämnde Saxo Grammaticus nämns denna historiska episod: Kung Haraldsom lär ha varit en god skidlöpare blev en gång utmanad i denna"sport" av sin ovän Palnatoke. Vid en sammankomst på Kullaberg iSkåne krävde Harald att Palnatoke skulle åka nerför ett av de brantaste stupen,vilket egentligen skulle innebära döden. Avsikten kom dock på skam då Palnatokeöverlevde. Detta lär vara den äldsta refereradeskidtävlingen i historien. Än idag kallas platsen Palnatokes skränt.

För att hedra denna äldsta refererade skidtävling arrangerar vi
Båstad-Mölle rullskidloppet med målgång vid Palnatokes skränt.